Followers

Wednesday, September 07, 2011

bandung trip..

assalamualaikum..

hello hello.. tibe rase nak story pasal my journey to bandung.. okey, it a bit lame sebab dah almost 2-3 weeks cerita nie.. dah basii tapi nak story jugak.. b4 this x sempat nak update blog.. konon busy sangat lah kan.. hahaha..

the story begin....

as i mentioned b4 this, i pegi bandung nie juz 2 orang je.. me and seha, my bestfriends kat jasin dulu.. buat kerja giler jugak lah travel abroad just 2 orang je.. haha.. but everything okeyyy.. ;)

on 17th august,
our flight was at 7.15 pm.. memang dekat sangat dengan watu berbuke.. huhu.. then, ktorg pun berbuke lah dalam flight.. dalam flight tue, ada budak kecik 4 tahun tak habes2 dok main kepala i.. haisshh.. geram jugak.. rupenye budak tue nak main sebab die boring dalam flight.. 1st thing yang die cakap, "nama saya upin.. nama saya ipin.." hahaha.. sumpah kelakar giler.. that girl is an indonesian tapi her parents duduk malaysia dah few years.. so, budak tue cakap pun ada slank2 KL.. huhu.. pastu, ktorg pun snap2 lah photo sama2 dalam flight tue.. jom tengok photo..

otw to plane..
nie lah girl yang tak reti duduk diam tue..
i lah mangsa buli die.. haha..
and ktorg safely arrived kat bandung around 8.30 pm waktu sana.. then, naik cab straight to royal dago 2 hotel.. act, ktorg belum booked lagi.. berdebar jugak takut takde bilik kosong.. and otw to hotel, the taxi driver tue cakap laa yang hotel yang ktorg nak pegi tue mahal giler and die promote hotel lain yang lagi murah.. and i was like betol ke mahal? and i juz said "takpe lah pak.. kita lihat dulu hotel itu, kalau mahal kita tukar hotel lain yer.." so, die pun bawak lah ke hotel tue.. bila check2 harga, sangaaaaaaaaaaatttttttttt murahhhhhhh, okeyyy.. penipu betol taxi driver tue.. hishhh.. geram jer.. and ktorg pun check in lah kat hotel royal dago 2.. ada lagi satu hotel nama die hotel royal dago which is just opposite hotel ktorg tue tapi sanggatttt mahal sebab more exclusive.. yang hotel ktorg nie maybe 2-3 bintang je kot.. but comfortable lah untuk tido malam.. that night, ktorg tak keluar.. just duduk bilik and plan ape nak buat next day..

18th august,
ktorg plan untuk bershopping kat pasar baru.. kat sini lah tempat kain ela, kain kebaya, telekung and macam2 lagi lah.. kalau mak2 shopping kat sini, mesti dari pagi sampai petang tak puas lagi shopping kat sini.. pasar baru nie besar.. ada 6 tingkat tak silap lah.. murah2 jugak kain kat sini.. kene pandai bargain lah.. me and seha spent time dari pukul 10 pagi sampai pukul 2 lebih.. penattt woo bawak banyak barang.. i beli telekung for my mum, jubah2 untuk nazreen and mira (kirim), kebaya untuk fify and mira, my own kebaya, kain cotton polka dot and sepasang kain lace yang simple je untuk wedding my cousin.. and i and seha terus tempah jahit kebaya and siap dalam masa 2 hari.. mahal sket lah sebab maybe dah dekat nak raya kot..

ni sample kain yang i beli.. ;)

simple lace..
i shuke sebab chomel.. ;)
after gi pasar baru, i bawak seha pegi paris van java.. PJV nie mall yang macam ala2 pavillion lah kot.. barang kat sini semua ori lah sebab nama pun mall kan.. ada guess, topshop topman, roxy quicksilver, MNG, and macam2 lagi lah.. since dah dekat nak buke puasa, me and seha buke kat red bean.. quite okeyy lah makanan die.. yang penting halal yer.. after buke puase, me and seha beli kasut dekat kedai khakikakiku.. sangat chomel...

mine..
lpas gi paris van java, ktorg jalan2 kat factory outlet (fo) yang area hotel ktorg.. just jalan kaki je ke hotel.. antara fo yang ada is grande, blossom, jetset and macam2 lagi.. dah penat bejalan, ktorg pun balik hotel..

19th august,
arini ktorg pegi trans studio tempat indoor games ala2 times square lah.. baru je bukak trans studio nie.. if pegi weekdays murah sket just rp 150000 jer bersamaan rm50.. if weekends rp 200000.. and die punya games sangat lah mencabar.. since i nie gayat orang nye, memang menggigil lah lutut.. and naik games2 yang tinggi tue sume hanya sekali sahaja and tutup mata jerr sebab takuttttttt.. hahaha.. and me and seha nak masuk rumah hantu which nama spot tue "dunia lain".. belum sempat nak mengembara naik tren ke rumah hantu tue, ktorg dah patah balik sebab scarrrryyyy giler.. takut kot nak masuk rumah hantu 2 org je.. memang takkan lah kan.. hahaha.. and around 12.30 pm kot ktorg dah grak ke rumah mode.. shopping time.. banyak jugak lah beli kat sini.. then, jalan2 kat FO area rumah mode..



game nie lah i rase tak bley blah.. scarrrrrryyyyyyyyyyyy gilerrr...
then, ktorg pegi area cihampelas.. jalan2 kat ci-walk.. i dah penat time tue and tak larat nak jalan.. then, seha nak tukar duit.. kebetulan kat situ ada cc, ktorg pun on9 lah sejam sementara nak tunggu buke puasa.. ktorg buke puasa kat restaurant dalam ci-walk.. lpas makan, otw balik hotel tue singgah beli kerepek2 untuk family.. heee.. hari yang memenatkan..




20 august,
dah tak tau nak ke mana.. and last2 pegi toko tiga nak beli jeans.. i bought a pair of jeans.. yeayy!! i jarang beli jeans sebab susah nak cari yang berkenan.. pastu, pegi FO area jalan riau.. ada FO herritage, the secret, cascade, summit and others.. paling feveret FO i is geeeight which depan hotel progo.. baju2 die sume chantek2 and vintage style.. which diorg custom sendiri.. i ada beli 1 dress kat stu.. woot woot.. and that was my last money to spend.. hahaha..

after dah shopping kat situ, ktorg balik hotel and kemas2 barang.. and ktorg punya baju kebaya tempah pun dah sampai.. eksited nak try.. anddd i kureng suke sebab baju die agak fit.. nak kene hantar alter laaa baju tue.. cheyttt.. 

malam tue ktorg buke puase area hotel.. ada 1 restoran rumah penang which macam malaysian style.. sedap gilerrr okeyyy.. i order nasi goreng special ala2 maam nasi goreng pataya sebenarnye.. seha order bihun tomyam.. memang sedapp tapi mahal sikit lah.. but memang puas hati lah makan..




and the last day on 21st august..
b4 balik ktorg singgah kedai brownies amanda.. dekat depan hotel je.. just jalan kaki.. beli lah buah tangan untuk family.. heee..


then, naik cab ke airport.. sampai malaysia, my beloved girlfriends nazreen, mira and lynn pick-up ktorg and buke puasa sama2.. thanks korg.. love ya..


okeyy.. that's all.. penat lah type nie.. k. bye..

8 comments:

awek retro said...

wow..best..bajet u jalan 3 day tu banyak tak..
nak buat jgk laa kija gila tu..hahaha

Azlina ishAk said...

bagi pak cik teksi tu harge hotel tu mhl sbb bkn dlm RM..klo nk bnding ngan duet kite mmg la murah......kn3....

nn said...

selalunya baca pasal bandung trip tapi tak tau bila nak sampai sana. silap-silap bila dah mampu, harga barang makin mahal. haih.

btw, suka fabric yang polka dot tu. colour combination memang cun! and kasut pun cantik!

best :D

shikin shariff said...

awek retro : budget utk makan,hotel, transport and airport tax dalam 1 juta rupiah.. and shopping 2 juta dah sangattt cukup..

ika : sbnr nye org teksi tue nak promote hotel lain sbb maybe die akan dpt komisyen kalau promote hotel kat org..

nn : tggu airasia buat tiket murah laa.. then,pegi shopping bandung.. best jgk shopping sane.. and thankss,dear sebab puji.. ;)

MuMiN said...

hi shikin...tengah survey2 pasal bandung and hotel royal dago 2 tu...coz baca2 dia dekat ngan FO kan?

awak ada no phone hotel tu tak atau camne nak booking ek...ke dia just bole walk in je? brape rupiah utk satu malam?

shikin shariff said...

hi,mumin.. sy x delah no phone hotel royal dago 2 tue.. awk bole walk-in je bile dah sampai sana nanti.. sy duduk standard room yg ada 2 single bed.. x ingt brape rupiah tp nnt sy inform balik yer.. sy ada catit dalam buku.. nnt sy tgk balik eh.. ;)

MuMiN said...

oic...kalo xde no phone xpe la..just nak tau rate dulu...nanti reply k...tq...

shikin shariff said...

hii.. sy tido hotel royal dago 2 tue rp 160000 per night.. ada 2 single beds.. harga kat situ murah je.. dont worry..